Какво трябва да знаем за по-възрастните кучета и котки

Какви са заболяванията и промените при възрастните кучета и котки

 

За по-възрастните домашни любимци, кучета и котки, трябва да знаем следните неща:

Какво е старост ?

Старостта не може да се обясни с една дума . Има множество фактори, които определят остаряването на една живо същество. Старостта не е болест, въпреки че по време на старостта по-често настъпват заболявания. Един от белезите е, че отслабват телесните функции - тялото вече не е така издръжливо и в резултат по-лесно настъпват заболяванията . Не само възприемчивостта към заболявания е повишена, но и оздравяването трае по-дълго. Както и при човека , така и при животните, има типични за старостта болести, които не могат да бъдат излекувани , но могат да бъдат държани под контрол и да бъде забавено развитието им . Да бъдат максимално добре поносими за вашия остарял домашен любимец болежките на старостта е наша обща задача – на вас като негов стопанин и на нас като негови лекари.

Заболявания и промени при възрастните животни:

Приемът и храносмилането на храната стават по-трудно:

 • влошава се състоянието на захапката, зъбите и на устната кухина като цяло
 • стомахът и червата работят по-бавно
 • черният дроб и бъбреците издържат по-малко на натоварвания

Общата физическа форма се влошава:

 • мускулите стават по-слаби
 • настъпват ставни заболявания
 • натоварването, което може да понесе сърцето намалява
 • може да възникнат хронични дихателни проблеми

Отслабват сетивните функции:

 • обонянието и слуха отслабват ( и двете много важни за кучето )
 • вкуса и зрението също отслабват
 • способността за запомняне намалява

Възрастните животни са възприемчиви за:

 • туморни заболявания
 • хормонално обусловени проблеми

Стар и здрав !

„Старост" и „болест" не трябва да бъдат еднозначни. За да задържим възможно най-дълго състоянието „ стар и здрав" , са необходими навременни прегледи.
От кога домашните животни са „стари" ? Като общо правило важи следното : най-малките породи кучета остаряват както котките ( които са с почти техния размер ) . Най-често промените от старостта настъпват при тях около 10-тата им година . След това важи, че колкото по-голяма порода е кучето , толкова по-бързо остарява то . За гигантските породи още от 6-тата година започва прогресивно остаряване.
Предварителният преглед е изключително важен. И тук напълно важи правилото „ Профилактиката е по-добра ( и по-лесна ! ) от лечението" . Тъй като много възрастови промени не могат да бъдат излекувани , то те трябва своевременно да бъдат разпознати, за да бъдат облекчени.
Както и за възрастните хора , така и за възрастните животни се препоръчват редовните здравни прегледи. Те трябва да започнат преди животното да е достигнало индивидуалната граница на остаряване .
Освен основния и подробен клиничен преглед от лекаря са нужни и кръвни изследвания, ехографски преглед , електрокардиограма. Само така могат навреме да бъдат разпознати ранните промени и да бъдат взети мерки. Резултатите от тези прегледи се документират стриктно при нас и служат като добра база за сравнение при бъдещи прегледи.

Прегледа на старото животно

В случай че ние не познаваме животното ви от малко и не е било наш пациент до момента , вие трябва подробно да ни иформирате за всички прекарани заболявания и минали лечения . Ако имате лабораторни изследвания, рентгенови снимки , записи от ехографии, ЕКГ – непременно ги донесете. Следва подробен клиничен преглед. Може да се изследват кръв и урина за най-важните показатели. Лекарят ще прецени след прегледа и разговора с вас за състоянието и начина на държане на животното ви , кои да са тези показатели. Ако в набелязаните основни показатели се открият промени , се назначават и други , по-подробни изследвания според откритото.

От каква възраст се правят тези прегледи и изследвания ?

 • При дребните породи от 8 до 10 година
 • При едрите породи от 5 – тата година
 • При котките от 8 до 10 година.

Това са ориентировъчни години – процесът може да бъде индивидуален. Желателно е животното да има профилактичен кръвен профил още от средната си възраст.

Храненето на старото животно

Храносмилателната система отслабва с възрастта и трябва да бъде подкрепена с правилната диета и честота на хранене. Двете най-важни основни правила са : да се храни възможно по-често ( когато е възможно поне 3 пъти дневно ) ; да се избере висококачествена и лесна за храносмилане храна.

да се намали общото количество на храната
Животното на средна възраст с редуцирана активност и движение има нужда от около 1/3 по-малко енергия спрямо младото активно животно. От една страна мускулната маса отслабва , и от друга страна животното се движи по-малко. Поради това наднорменото тегло е един от най-честите проблеми на животните на средна възраст , когато храненето остава непроменено . Но също така с остаряването често някой животни имат нужда и от повече храна поради по-лошото функциониране на храносмилането и оттам по-лошото усвояване на храната – при такъв дисбаланс може да настъпи отслабване под нормата. Такова отслабване обаче може да се дължи и на вътрешно заболяване или на изпитването на болка и винаги трябва да бъде причина да заведете животното на преглед.

Ползвайте висококачествена храна
Белтъчините натоварват особено много обмяната на веществата с техните разпадни продукти. Пример за висококачествени и лесно храносмилаеми източници на протеини са яйца, птици и риба. Настъпващата ленивост на дебелите черва , често водеща до запек , се посреща с повече баластни вещества, каквито има в зеленчуците, плодовете и пшеничните кълнове. Това разбира се , не означава че вие трябва да готвите меню от споменатите неща – съвременните готови храни са разработени специално за дадената възраст , взимат под внимание тези неща и ползват точно такива суровини .

Минерални вещества и витамини
Минералните вещества се използват ограничено от възрастния организъм. Покачва се обаче нуждата от някой витамини . Съвременните храни ги съдържат в достатъчно количество, за да покрият напълно тази нужда.

Специални диети
Когато при прегледа и лабораторните изследвания се установят промени в някой стойности , са нужни специални лечебни диети които лекарят ще назначи.

В заключение

Заедно с вас чрез навременен преглед и лабораторни изследвания ще можем навреме да открием първите признаци на остаряването и да вземем нужните мерки, за да предотвратим редица заболявания и страдания за възрастния ви домашен любимец. Когато например идвате за редовния годишен преглед и ваксина , и животното ви е вече в средна възраст, е време да се започне с профилактичните прегледи в тази посока. Струва си да отделите време и средства , за да осигурите дълъг и комфортен живот на любимото ви животно.
Един съвет в заключение : Придобиването на ново младо животно не е просто „замяна" на остарялото. Напротив , често пъти младото животно донася на старото нова радост и активност, и помага по-късно по-леко да понесете болката от раздялата.