Отглеждане на зелена игуана като домашен любимец

Как да отглеждаме зелената игуана и с какво да я храним?

Много хора се изкушават да вземат за домашен любимец екзотично животно като влечугите са най-честия избор. От всички тях ние препоръчваме да се започне с игуана. Зелената игуана /Iguana iguana/ от една страна е най-лесна за отглеждане и от друга - е кротка и относително лесно се приспособява към терариумния начин на живот. Не трябва да се забравя обаче, че това е тропичен животински вид от Южна Америка и за да е защитена от болести и да се развива нормално й трябват специфични условия.

Постарали сме се да систематизираме в няколко точки най-важното, за да осигурите на вашата игуана добър живот:

1. Всеки, който е решил да отглежда този тропичен гущер трябва да започне от създаването на терариум. Това е първата стъпка - дори и преди избора на самото животно. Големината на съда обикновено се съобразява с възможностите на собственика, но ние препоръчваме да се построи или купи най-големия възможен. Не трябва да се забравя, че игуаните макар и малки при закупуването, при добро гледане достигат до 2 метра на дължина, макар и с опашката в това число! Препоръчва се терариум от вертикален тип - с височина достатъчна да се поставят изправени клони в него защото това са дървесни животни, които обичат да се катерят.

2. Температурата в терариума е вторият и може би най-важен фактор за добър живот на вашата игуана. През деня трябва да е поне 28-30 градуса, а през нощта около 18. Най-лесно това се постига с една или две обикновени крушки, които се поставят в терариума така, че да нагряват място удобно за припичане. Това може да е плосък камък или клон. Крушката трябва да е достатъчно далече за да не изгори сутрин още бавно подвижното животно и достатъчно близо за да топли, а не само да свети / за 75W крушка и малко животно - на около 25см. например /.

3. Трябва да има постоянно купичка с вода или още по-добре по-широка ваничка. Така игуаната ще има източник на вода, а влажността в терариума ще е висока. При по-големите терариуми може вместо малка ваничка да се постави съд достатъчно голям за къпане - много животни с радост ще го ползват.

4. По отношение на храната - зелената игуана е вегетарианец и в менюто се включват моркови, ряпа, глухарчета, маруля, зелен фасул, люцерна, банани, ябълки, варени яйца, насекоми - особено за подрастващите игуани и т.н. В зоомагазините на Еврозоовет и ветеринарните ни кабинети се продават редица витаминни и минерални добавки, които са важни за правилния растеж. Менюто трябва да се поддържа разнообразно, дори вашата игуана да подбира и да яде само част от него.

5. За да не се страхува игуаната от собственика си е нужно да общувате с нея. Старайте се да създадете режим - сменяйте храната и водата по едно и също време всеки ден; не правете резки движения и не сграбчвайте животното рязко и силно. С малко търпение и най-дивите животни ще започнат сами да идват при вас щом видят купичката с храна. Много от игуаните обичат нежно да ги чешете по гърба, особено когато сменят кожа, или да ги къпете с топла вода от пулверизатор.

6. Постелята в терариума трябва да е от едър чист пясък или малки камъчета. Ако се ползва прекалено ситен пясък има опасност животното да погълне част от него заедно с храната.

7. Много е важна добрата хигиена! Много от заболяванията на игуана отглеждана в терариумни условия са резултат от лошата хигиена. Сменяйте с чисти купичките за храна и вода всеки ден; измивайте стъклата и клоните; почиствайте пясъка от остатъци от храна и изпражнения ежедневно.

Това са само част от съветите които ще получите в нашите магазини. За да отглеждате здраво и жизнено животно не се колебайте да ни потърсите за допълнителна информация и съвети. Зелените игуани не се нуждаят от ваксинации, но рутинния преглед /веднъж годишно например/ и обезпаразитяването са препоръчителни.