Трябва ли да къпем малките кученца

Какво трябва да знаем за банята на кучето

 Преди време къпехме кучетата с най-нежните шампоани за деца, защото знаехме, че обикновените шампоани е възможно да наранят кожата им. Сега този проблем е отпаднал, защото има специални шампоани за кучета и още повече има шампоани за кученца. И все пак някои специалисти съветват да не го къпем, докато не изтече цялата му карантина до края на основните имунизации. Това, разбира се, е невъзможно да се изпълни, защото то е любопитно и се вре на всякакви невъзможни места, цапа се лесно и започва да мирише. Още повече, ако сте го пуснали в леглото си, къпането е задължително.

Причината за тази забрана се дължи на много прозаична причина - ако то настине, заради къпане ваксините му може да не се осъществят достатъчно добре и впоследствие да се разболее. Затова гледайте, колкото се може да му спестявате мокренията, докато не мине и третата ваксинация - ще си спестите много нерви, притеснения и пари, разбира се, по едно бъдещо тежко лечение.

Когато го къпете първото нещо, което той понечва да прави е да се изтръска. Възможно е да изплиска всичко в банята ви, защото по него има много вода. За да го спрете, веднага след приключване на къпането го завийте с хавлията му през главата. Той се обърква и изчаква хавлията да се махне - получавате няколко ценни минутки, в които да го подсушите малко преди да се изтръска. Така хвърля много по-малко вода по вещите в банята.