Как да се грижим за изоставено коте

Желателно да знаете как да се грижите за него

Тази статия е за хора, които ненадейно са станали отговорни за прехраната и здравето на прекалено малко коте. То може да е изхвърлено от стопаните си или изоставено от майка си. Каквато и да е причината обаче, в крайна сметка, Вие се оказвате с малко писанче в ръце. Ако това се случи, е желателно да знаете как да се грижите за него:

1. Ако котето е под 3 седмици
Kак да познаем, че котето е под 3 седмици? Това е лесно. Тук се включват всички все още слепи котенца или току що прогледналите. Те се побират в шепата ни. Котенцата между 14-я и 21-я ден ходят непохватно, с влачещо се по земята коремче и вдигната за баланс опашка. Само най-едрите и развити котета могат да се опитат да ядат храна към третата седмица. Обикновено трябва да са на около 4-5 седмици. Това означава, че ще трябва да ги храните изключително само с мляко.
Не използвайте краве мляко! Котките имат непоносимост към лактозата, като някои, повече от други. Има котки, при които приема на такова мляко предизвиква диария, а при котета под 3 седмици това може да е фатално (те се дехидратират и умират). Използвайте сухо мляко от магазина или специално мляко за котета от ветеринарната аптека. В случай, че има бебе в семейството, което се храни с купено бебешко мляко, можете да използвате и него. Ако за момента не можете да намерите сухо мляко, може еднократно да дадете козе мляко. То съдържа по-малко лактоза от кравето и се пие дори от хора с чувствителни към лактозата стомаси. Ако няма странични ефекти може да го дадете още 1-2 пъти докато се сдобиете с нещо по-подходящо. Все пак се прехвърлете на сухо мляко при първа възможност, тъй като котетата до 3 седмици са по-чувстителни в сравнение с вече поотрасналите.
Технология на храненето – Първата стъпка е да закупите спринцовка от 2-3 кубика. Сухото мляко да се разтвори във вода с телесна температура или леко хладка. Приготвяйте я все едно за бебе. Когато подавате спринцовката, не дръжте котето обърнато по гръб, с корема нагоре, въпреки че така може да Ви е по-удобно. Естествената му позиция за бозаене е да е полегнало по корем. Затова дръжте мъника в ръката си леко наклонен напред или поне във вертикално положение. Най-добре е да подпрете ръката си на по-висока повърхност, за да боравите по-удобно – маса, рафт и др. Ако котето е достатъчно голямо, за да стои на краката си, го поставете на достатъчно висока повърхност и придържайте само главичката му. Спринцовката трябва да се държи отстрани на устата му, иначе може да влезе мляко в носа му и да се задави. Трябва да се впъскват малки количества, за да се преглъща по-лесно млякото. Докато котето бозае през първите 3 седмици, то няма да се нуждае от вода.

Количество на млякото: При новородени и слепи котета трябва да се дава малко количество мляко, но на често. Обикновено една спринцовка стига за 1 хранене, като млякото трябва да се подава през 2 до 4 часа. Това означава, че може да се наложи да ставате и през нощта или да го храните късно вечер преди лягане и сутрин да ставате по-рано. С поотрасването на малкото, количеството мляко може да се увеличи, а честотата на хранене да се намали. Следете и реакциите на малкото – то само ще ви покаже, кога се е нахранило като отказва да пие. Когато храните котето за първи път, очаквайте то да е прегладняло, така че не му давайте да преяжда. По-добре е да го оставите малко гладно, отколкото да го прехраните. Може да използвате и капкомер вместо спринцовка, но с него е по-трудно да прецените колко мляко да давате на котето всеки път.

Обгрижване – След хранене, стомахчетата на котетата трябва да се галят и разтриват, както прави майката с езика си, за да се стимулира тяхната перисталтика. Също така през останалото време може да масажирате коремчетата им с влажно памуче, за да се изхождат. После естествено трябва да ги почистите. Котетата на 18 дни вече започват да свикват с котешката тоалетна и повече няма да е нужно да се грижите за тоалетните им нужди. Освен това е важно да знаете, че през първите 1-2 седмици от раждането си, котетата не могат да регулират температурата си добре и се нуждаят от топлината на майка си. Тъй като в случая Вие ще заемете нейната роля, при нужда, може да пробвате за затоплите малкото като го увиете в парцал и го поставите до шише с топла вода.

Легълце – Изберете по-малък кашон или друг съд (леген, кутия и др). Така ще се губи по-малко от телесната топлина на малкото. По принцип, то би трябвало да се топли от майката и другите малки в котилото. Но щом е самичко, сложете дебел слой парцали, най-добре от вълнени и зимни дрехи. Може дори да го завивате. Легълцето да е разположено в топли и сухи стаи, без течение и в същото време да е близо до Вас.

2. Ако котето е между 3 и 6 седмици
Котетата между 3 и 6 седмици са малко по-самостоятелни и не се нуждаят от денонощно наблюдение. Можете да ги познаете по това, че са вече напълно прогледнали, но са малко по-малки или колкото дланта ни. Те вече имитират позите на възрастна котка, ходят с вдигнато от земята коремче и започват да проявяват интерес към друга храна, освен млякото.

Хранене – Малките все още бозаят активно. Запазва се употребата на спринцовка и сухо мляко, но преди това проверете дали котето все пак не е пораснало достатъчно, за да пие от купичка. Употребата на краве и козе мляко отново не е препоръчителна. Но ако вече сте дали такова, последиците няма да са толкова фатални, тъй като организъмчето на котето заяква с всяка изминала седмица. Хубавото е, че ще можете да добавите твърда храна към менюто на повереника си. Заинтересувайте котето с кремвирш или друг мек салам. После може да давате попара от приготвената за семейството супа. През този период от развитието на животинката, е добре да я храните поне 4-5 пъти на ден. Ако котето е видимо над месец, може да оставите попарката му близо го легълцето, за да има непрекъснат достъп до храна и така да намалите ангажиментите си. От момента, в който котетата започнат да ядат храна, те вече могат да пият и вода. Затова осигурете и купичка с вода, но по тежка, тъй като малките са още непохватни и могат да я бутнат.

Обгрижване – Все още няма да е излишно да разтривате коремчето на котето. Но малките вече започват сами да се грижат за палтенцата си и тоалетните си нужди. Това все пак не ви гарантира, че няма да направят някоя беля. Ако живеете в апартамент, е желателно да осигурите на котето тоалетна и да го приучите да я използва.

Легълце – Изберете топли завивки за малчугана. Легълцето трябва да е в сравнително топла стая. Имайте в предвид, че котето ще започне да излиза от постелята си, но все още няма да се отдалечава много.

3. Ако котето е между 6 седмици и 3 месеца (12 седмици)
Котетата са видимо поотраснали. Те ходят стабилно като опашката вече не се вдига за баланс. Вече трудно се събират в дланта ни.

Хранене – Коте над 6 седмици няма да има проблем да премине само на твърда храна. Придържайте се към попарите. Към третия месец малките ще могат да ядат и малко по-трудно дъвчащи се храни. В природата обаче, майката ще кърми котилото до третия месец, като допълнение към храната. Така че, ако искате да се придържате към най-добрия вариант за котето, трябва да продължите да го храните със спринцовка. Този акт ще има повече емоционално и социално значение и е важен най-вече за женските, тъй като това ще бъде техният първоначален опит с майчинството.

Обгрижване – Котетата сами се грижат за хигиената си. Разтриването на стомахчето не е толкова необходимо, но може да галите животинката, за да наподобите майчиното лизане.

Легълце – Котетата вече не се нуждаят от толкова дебели завивки. Може да използвате каквито парцали намерите за пълнеж.

4. Ако котето е над 3 месеца
Три месеца – това е най-подходящата възраст, при която котето да се отдели от майката. Ако намерите такова коте, гореизброените главоболия ще са ви спестени. То без проблем ще ходи до определената му котешка тоалетна. Ще е игриво и любопитно. Освен това ще яде с апетит нормална храна, дори сухи гранули. Все пак не е добре да го приучавате само на суха храна – балансирайте менюто му. Също, не си мислете, че с увеличаване на възрастта, непоносимостта на котките към млякото намалява. Избягвайте кравето мляко. Ако се чудите колко често да давате гозби на любимеца си, знайте че ще е напълно достатъчно да го храните по 3 пъти на ден. Важно е да спазвате този режим до навършване на 6 месеца, защото именно през този период котетата се развиват. Котки по-големи от 6 месеца могат да се хранят и по 2 пъти на ден.