Хранителни алергии при кучетата и котките

Най-често срещаното заболяване на кожата е алергичния дерматит

Най-често срещаното заболяване на кожата е алергичния дерматит. Това заболяване предизвиква сърбеж от въздействието на външни алергени. Истински хранителни алергии при животните се срещат рядко, те имат непоносимост към храна, което е алергична реакция на попаднали в организма нехранителни вещества. Истинската хранителна непоносимост е много трудно да се разпознае, въпреки че диетата не е основното средство при лечението на сърбежа, препоръчва се качествена, натурална и здравословна храна. Съществуват поне три причини за хранене на животните с такава храна:

1. Всички животни, независимо от това дали са болни или здрави имат полза от храненето с качествена храна.

2. Добавките действат добре, ако храната е качествена, те се създават на основата за лечение на много алергични дерматити при животните, затова такива животни се нуждаят от качествена храна.

3. Някой животни получават умерено или значително облекчаване на кожните заболявания, ако се хранят с качествена и пълноценна храна.

Това се случва даже и в случаите, когато диагнозата "хранителна алергия" е неправилна. В този случай алергията може да възникне в резултат на заразена хранителна добавка, химически консерванти, пестициди и хормони. Освен това този вид алергия може да възникне, ако при обработката на храната са били унищожени или видоизменени хранителните вещества. Много продукти съдържат излишък на Омега-6 мастни киселини в сравнение с Омега-3 мастни киселини, а това може да предизвика предразположеност на животните към възпалителни заболявания.
Тъй като здравословната храна е хипоалергенна, лечението с диета често се препоръчва за животни с кожни проблеми.
С някой промени в диетата, предназначени за хранене на животни със заболявания на храносмилателната система, могат да бъдат използвани за хранене на животни с кожни заболявания. Такива промени в диетата са използвани за потвърждаване и лечение на хранителните алергии, както и за оценка на възможните подобрения при животни с кожни заболявания, включително и атопичен дерматит. Имайте предвид, че ако животното страда от сърбеж, предизвикан не от алергия, а по други причини, то при хранане с тази диета предназначена за лечение на алергии, може да се получи подобряване на здравословното състояние.
Някой лечебни диети съдържат "правилно" количество мастни киселини, които облекчават състоянието за продължително време алергичния дерматит. Други медицински диети съдържат нови или химически модифицирани източници на протеин, който се приема за намаляване на алергичната реакция и може да помогне при сърбежа по кожата. Макар, че тези диети могат и са длъжни да помагат при някой видове алергии, преди да дадете такава храна на вашите любимци се запознайте с мнението на други стопани на животни, които имат цялостно виждане за храненето на домашните животни.

1. Смята се, че "правилното" съотношение Омега-6 и Омега-3 мастни киселини е 5:1. Но този факт още не е проверен научно. Независимо от факта, че това съотношение е трудно да се постигне само чрез добавяне на Омега-3 в диетата, голям брой проучвания отразяват положителния ефект от добавянето на тези вещества в храната на животните. Ефект се наблюдава даже и в случаите, когато съотношението 5:1 не е постигнато. Затова такива специални добавки не винаги е целесъобразно да се дават на животни с алергичен дерматит, така както подобряването на състоянието може да бъде от всякакви добавки, съдържащи Омега-3.

2. Повечето такива специални диети може да се добавят в животинските субпордукти и консерванти (трудно е да назовем храна, в която няма пестициди и консерванти). Този факт е в противиречие с целта на храненето на животните с естествена здравословна храна.

3. Домашно приготвената храна може да бъде добра, ако тя съдържа всички животински и растителни компоненти, отгледани в естествени условия. Ако животните се отказват от домашната храна или ако са им необходими специални диети, консултирайте се с ветеринар за това какъв продукт е най-подходящ за вашето животно.

За животни с алергия подхожда хипоалергенната храна, при нейното използване симптоми като сърбеж и почервеняване на кожата значително намаляват. Хипоалергенната диета е такава диета, която съдържа хранителни вещества, които не предизвикват алергични реакции. За повечето алергични животни продуктите са източници на протеини, с които животното се е хранело няколко месеца или години, тогава ако се въведе нов продукт в диетата най-вероятно няма да предизвика алергия. Затова за тези диети се използват такива източници на протеини, които животните не са употребявали досега, за да предовратите алергия към глутен използвайте без глутенова въглехидратна диета.
За да определите реакцията на животното към храната трябва да го храните само с хипоалергенна диета (и нищо друго), например в продължение на 8 седмици. Приблизително един месец до началото на диетата изключете храни съдържащи хранителни добавки и ги заместете с такива продукти, които не съдържат такива добавки. Животното трябва да пие прясна или дестилирана вода, не му давайте лакомства и не прекъсвайте диетата в никакъв случай, иначе 8 седмичния курс ще трябва да започне отново. Най-честите причини за неуспех при такива диети е следния:
1. Сърбежа може да не е свързан с хранителна алергия или свръхчувствителност към храната.
2. Стопаните на кучета не спазват 8 седмичния курс на диета и следователно не могат да преценят как действа хипоалергенната диета.

Витамините и минералите, които се съдържат във хранителните добавки, се въвеждат след диетата, важно е и как организма на животното ще реагира на тези добавки. Теста за хранителна алергия е сложен и трябва да се провежда под лекарско наблюдение.