Препоръки за обезпаразитяване

Препоръки за обезпаразитяване на кучета и котета

ААVP - Американска асоциация по ветеринарна паразитология и Център за контрол и предпазване от паразитни заболявания САЩ

1. Новородени (кучета и котета)
- до 3 месечна възраст - на всеки 2 седмици
- от 3 до 6 месечна възраст -1 път в месеца
- след шестият месец - както при възрастни

2. Възрастни
- според видовете паразити, срещащи се в района на местоживеене. (В Пловдивска област се срещат видовете Toxocara, Ancylostoma, Uncinaria и други. Затова се препоръчва обезпаразитяване един път в месеца)
- периодично паразитологично изследване на домашните любимци един до четири пъти годишно

3. Майки и бременни
- един път преди оплождане
- един път по време на бременността
- лактиращи - заедно с малките - на две седмици

Обща информация за обезпаразитяването на всякакви животинки

Обезпаразитяване на животни като ДДД и ветеринарни услуги
Обезпаразитяване e на домашни любимци, кучета, котки, птички и др. е вид ветеринарна услуга, която се препоръчва да се извърши от професионалисти. Това позволява качествени комплексни услуги към клиентите, с отличен резултат.
Домашните любимци, както и всички животни, страдат през всички сезони от паразити и вредители, но особено активна дейност по обезпаразитяване като профилактика и инцидентно третиране се води през пролетно-есенния сезон, активиращ всички външни инсекти. При нападение на кърлежи, бълхи, акари, мухи и други вредители, обезпаразитяването винаги започва от животни и птици. Едва тогава се провежда комплексна услуга по дезинсекция на помещенията и терените, следвана от регуларна профилактика, с цел превенция от вредители. За най-добър резултат, особено при домашни любимци, е силно препоръчително те да са обезпаразитени през цялата година, защото някои вредители не са единствено сезонни. Това важи с особена сила за кучета - водачи на слепи хора, служебни кучета, полицейски, митничарски кучета и пр. Те трябва да са задължително обезпаразитени целогодишно.

Как протича обезпаразитяването при домашните любимци
При налични паразити, първата стъпка е обезпаразитяване на домашните животни. Обезпаразитяването при тях се извършва с няколко метода, по преценка на специалиста. Животното, било то куче или котка, се опръсква чрез машинка със специален професионален противопаразитен препарат. Други методи са окъпване или накапване в областта на врата.
При вземане на нов домашен любимец, например куче през зимата, най-добрият подход е януари да се извърши окъпване с необходимите козметични средства, след което веднага се слага противопаразитна каишка. Кърлежи и други вредители могат да са активни и през зимата, така че домашните любимци не трябва да седят без качествени каишки против вредители. Противопаразитната каишка се следи внимателно за срок на годност (приблизително половин година) и се подменя веднага след изтичането му.
След обезпаразитяване, ако теренът е бил заразен, трябва да се извърши опръскване против бълхи и кърлежи. При наличие на двор, се опръсква целия терен комбинирано против двата вредителя. Опръскването против паразити се извършва по преценка на специалисти, след оглед на място и преценка за условия на средата.
При домашните любимци не трябва да се пристъпва към слагане на каишка преди процес по обезпаразитяване. Оптималният подход е превенция и регулярна годишна профилактика.