Някои смъртоносни заболявания при морските свинчета

Има болести, които могат да умъртвят любимеца ви за 10 дни!
  • Метеоризъм

В случай на метеоризъм, веднага потърсете лекарска помощ, защото образуването на газове, особено в областта на дебелото черво, може да се получи нарушение на дейността на дихателните органи или сърдечната дейност и накрая да доведе до смърт от задушаване или спиране на сърцето.

  • Чума

Това е вирусно заболяване на гръбначния и главен мозък. Клиничните прояви възникват след инкубационен период, който се разделя от 8 до 22 дни. При морските свинки се появява двигателно разстройство, влачене на задните лапи, което може да доведе до пълен паралич на задните части на тялото. Животните са много слаби, наблюдават се конвулсии. В така наречения "джоб" около ануса се натрупват изпражнения, тъй като от слабост не могат да изпразват червата си. Животните умират след 10 дни след поява на първите симптоми. Метода на лечение е неизвестен, шансове за оздравяване няма,за това животните се приспиват.

  • Вируси и бактерии

Заболявания, предизвикани от вируси и бактерии много трудно се разпознават от неопитен човек и в повечето случаи, за да се спаси животното трябва намеса на лекар. Най-трудните вирусни заболявания са "мор на морските свинчета" и "паралич на морски свинчета", те имат идентични симптоми - гърчове и парализа на задните крайници. Има много други вирусни заболявания, не толкова често срещани, но също толкова опасни. Такива симптоми, като tousled, изтечения от носа, кашлица, диария, промяна в поведението, може да бъдат признак за вирусно заболяване.
Болното животно веднага се изолира от другите, има голяма опасност от разпространение на мор.

Най-разпространеното заболяване предизвикано от бактерии е псевдотуберкулозата. Външни признаци са диария, водеща до изтощение и накрая паралич. Това заболяване е много заразно и може да погуби всички животни за няколко дни или седмици.
Опасна е и хремата, която бързо може да премине във възпаление на белите дробове. Смъртността в такива случаи е 50%.

Външните клинични признаци на инфекциозните заболявания са достатъчно големи, освен това еднаквите симптоми може да са придружени от различни заболявания. Лечението се определя от лекар.

Съмнение за заболяването предизвиква следните симптоми: излив от носа, гноясали очи и клепачи, диария, загуба на плът, паралич, повръщане, тежко дишане,г ърчове, промяна в поведението.

  • Колибактериоза

Друг вид на инфекциозен ентерит може да бъде предизвикан от Escherichia coli. Промяната във флората на червата може да доведе до значително увеличение на количеството Escherichia coli, която обикновено се среща в червата на морските свинки.
Заболяването се развива бързо, започва с кървава диария и умират в продължение на няколко дни.
За краткото време от заразяването до смъртта на животното лечение с антибиотици или възстановавяне на флората на червата е невъзможно.

  • Салмонела

Особена форма на ентерит е салмонелата, това заболяване може да има летален, остър или хроничен характер. Острото протичане на заболяването е съпроводено със силна диария и в продължение на 24-28 часа води до смърт, при хроничен характер се наблюдава постоянно повтаряща се диария и анорексия. След определяне на резистентност към микроорганизма се въвеждат антибиотици. При остро протичане на заболяването животните умират.

Имайки предвид опасността за човека, след всеки контакт с болно животно трябва да се мият и дезинфекцират ръцете. При болните животни не трябва да се допускат други домашни животни и деца.

  • Левкимия

Известна е левкимия с вирусна етиология,наречена онко коронавирус,броя на левкоцитите се повишава до 250 000 на 1 мм3, лимфните възли се подуват. Лечение няма, шанс за оздравяване също.