Аз имам хамстер. Ами сега?

10 неща, които трябва да знаете преди да вземете хамстер
 1. Хамстерът се нуждае от специално място, където през деня ще може необезпокояван да спи, а през нощта ще може спокойно да вдига шум.
 2. Той има нужда от чисто жилище и ежедневно от прясна храна. Това изисква малко работа и отнема време, което Вие може и да нямате.
 3. Въпреки, че хамстерът не обича непрекъснато да бъде гален, той ще се сприятели с вас, само ако всеки ден му отделяте по малко внимание.
 4. По време на сън се нуждае от абсолютно спокойствие, само така той ще достигне нормалната за него възраст 2-4 години.
 5. През времето, в което отсъствате за по-дълго (почивка, далечно пътуване), трябва да имате сигурен заместник, който да се грижи за малкото същество.
 6. Хамстерите обичат движението и трябва ежедневно да се разхождат извън жилището си, в стая с добре затворена врата.
 7. Възможно е по време на радходките хамстерът да нагризе тапети, килими или дрехи.
 8. Хамстерът се нуждае от колкото се може по-голямо жилище, за да има възможност да се движи спокойно.
 9. Ако имате вече други животни, трябва добре да се замислите дали можете да осигурите необходимата сигурност на всички.
 10. Моля, изяснете още преди покупката дали някой от семейството ви не е алергичен към този вид животни.

Отглеждане на хамстера в горещините

Хамстерите понасят по-добре студа, отколкото горещините. Затова се отнасяйте с тях много внимателно по време на горещини. Какво трябва да направите, за да улесните живота на хамстера през лятото по време на горещини:

 • Поилката с водата винаги трябва да бъде пълна и да сменяте водата всеки ден.
 • Хранете хамстера със сочна храна, плодове, зеленчуци, зеленина. Давайте минерален камък, но не солев.
 • Дръжте клетката с хамстера в прохладно помещение. Не трябва да поставяте клетката на слънце, на течение или в непроветриво помещение.
 • Препоръчва се да поставите плосък камък в клетката, той ще помогне на хамстера да се охлажда, когато е необходимо.
 • Понякога при много високи температури, можете леко да напръскате хамстера с хладка вода или да поставите около клетката торбички с лед.

Какво да правите, ако хамстера е пострадал от котка?

По-добре е разбира се да не го допускате. Ако хамстера има котка за съсед трябва по-внимателно да следите за надеждността на жилището му. Понякога и железната клетка не може да защити хамстера.

Първа помощ при леки ранявания:

 1. Промийте раната.
 2. Намажете с гел (не маз) - консултирайте се с ветеринар за подходящо лекарство.
 3. Поставете превръзка (ако е невъзможно, следете хамстера 30-40 минути, не му давайте да изтрие гела).

При тежки травми е необходима консултация с ветеринар, колкото по-рано, толкова по-добре.

Хамстера не е играчка за детето

Бихме искали да се обърнем към родителите,които искат да купят хамстер за своето дете като играчка.
Хамстера не е играчка, а живо същество, което се нуждае от грижи и внимание. Детето не може да осигури необходимите грижи за животното. Детето се нуждае от помощта на възрастните, детето не осъзнава пълната отговорност за живото същество, което сте му поверили. Възпитанието, грижите и оглеждането на хамстера трябва да бъдат задължително под родителски контрол. В бъдеще е необходимо да помагате на детето да се грижи правилно за хамстера.

Хамстера ви е родил, какво да правите с потомството?

Желателно е, когато малките се родят да решите какво ще правите с тях.
Не трябва да ги давате в зоомагазин, има вероятност да попаднат за храна на някоя змия или да ги отглеждат неподходящо и да ги хранят с каквото има.
В много зоомагазини не разделят мъжките и женските и в резултат женската забременява много рано, което води до лоши последици.
За жалост много пъти можете да си купите бременна женска без да знаете за това, а продавачите не казват истината.

Ако ще си оставяте хамстер за вас, за всеки е необходима нова клетка, бягащо колело, къщичка, поилка и т.н.
Всичко струва пари...

Затова колкото може по-рано, защото хамстерите растат бързо, предложете на познати или пуснете обяви, продавайте/подарявайте ги сами, за да знаете кой ще ги вземе.

Какво да правите, ако хамстера гризе клетката?

Направете друго, по-подходящо жилище.
В такъв случай подходящо ще бъде: голям аквариум с мрежа на покрива. Не го поставяйте в пластмасови съдове, защото може да ги гризе.
Хамстерите винаги гризат нещо, защото са гризачи и трябва да изтриват зъбите си. Затова в жилището задължително трябва да има минерален камък за гризане, клонки от плодни дървета, специални играчки за гризане. Следете за храната, в нея трябва да има всички необходими полезни вещества и витамини.

Ако хамстера избяга, какво да направим?

Не се паникьосвайте и не го плашете. Можете да опитате да поставите клетката на пода,до нея поставете едолитров буркан в който насипете малко храна, заради миризмата. Поставете стълбичка на буркана, включете осветлението, ако е вечер или нощ и чакайте хамстера да се покаже. За по-сигурно можете да поставите няколко буркана в различни стаи. Ако забележите хамстера и е достъпен, можете да го хванете, като хвърлите върху него някаква тъкан или мрежа за ловене на пеперуди. Ако хамстера е приучен да идва при повикване, примамете го със звуците, които използвате по време на хранене.

Защо женската хапе мъжкия?

Защото хамстерите живеят сами, те не живеят на двойки или групи. Всеки хамстер трябва да си има отделна клетка.

Защо през зимата козината на хамстера оредява?

Поради липса на витамини, в зимния период трябва да добавяте прясна зеленина: магданоз, копър, марули, овес, покълнала пшеница.

Какви са тези петна отстрани в долната част на гърба?

Не се страхувайте, това са жлезите, с които маркира своята територия. Често можете да забележите, че хамстера се трие в пръчките на решетката или другите предмети в клетката. Миризмата е доловима само за хамстера, не за хората.

Защо хамстера спи цял ден?

Хамстерите са нощни животни и бодърствуват вечерта и през нощта. През деня почиват и понякога се събуждат, за да се хранят. Не трябва да будите хамстера, защото това е противоестествено и ще го дразни.

Как да приучим хамстера към поилката?

Първо поднесете поилката към носа на хамстера, за да разбере, че там има вода и за да я опита на вкус, можете да наведете поилката. Ако и след това не пие, значи не е жаден и получава достатъчно сочна храна.