Летни кучешки неволи - знаем ли как да помагаме

През летния сезон намордниците са опасни за кучетата, защото им пречат да отварят свободно устата си и да проветряват организма си. Ако е наложително използването на намордник по време на разходка, то това трябва да става преди 8 часа сутринта или след 8 часа вечерта.

Лятото и горещините са неприятни за домашните любимци по още една причина - лапичките им са нежни и те не могат да се движат по нагорещен асфалт. Затова е желателно разходката да е по тревна площ.

Стопаните трябва да внимават любимецът им да не започне да диша учестено, да не получи сърцебиене. При такива случаи е задължително кучето да се изкъпе.

Дългокосместите, затлъстелите и възрастните животни са най-податливи на топлинен удар през летните месеци. Желателно е те да бъдат подстригани, но не нула номер, защото кожата им е нежна. Трудно понасят горещините и породите с къси муцунки.

Късата прическа ще помогне на кучето по-лесно да понесе летните горещини. Изключение са белите кучета - за тях е по-добре да останат с козината си, защото кожата им е много податлива на изгаряне.