Кучетата също боледуват от настинка

Сравнително мекото време, съчетано с висока влажност, създаде идеални условия за намножаване на вируси, бактерии гъбички, микоплазми и др. опасни агенти. И всички изведнъж се разкашляхме, протекоха ни носовете, заболяха ни ставите и главите и т.н.

Домашните любимци не правят никакво изключение. Нещо повече - ако има болен в семейството, не се изненадвайте, ако и кучето се зарази. Обратният вариант важи в пълна сила.

Зачестяват случаите на грип при кучетата и по-малко при котките и това не бива да ни учудва. Мъглата, в съчетание със смога, е просто рай за вирусите. Ако пък и вали или е мъгливо - нещата стават сериозни.

Признаци, че кучето е болно

Почти същите, както и при нас, с тази разлика, че не може да се оплаче: висока температура, липса на апетит, вяло, отпуснато, апатично, тъжно, с изтечения от носа и/или очите, с болки в крайниците, със затруднено дишане, особено при издишване. В по-напреднала фаза може да се стигне до хрипове, свирещо дишане и др.

Как да помогнете?

Лечението включва прилагане на антибиотици, за което е необходимо да се консултирате с ветеринарен лекар, на подсилващи имунитета препарати - витамини, минерали, венозни вливания (при нужда), противовъзпалителни и противотемпературни средства.

Трудно ще убедите кучето или котката да пие топъл чай с мед и лимон, но може да им дадете топла вода и храна, да им метнете одеялце и да им сложите грейка. Затоплете помещението и излизайте на разходка често по малко, колкото да си свършат работата, пазете ги от течение и намокряне. След разходка винаги подсушавайте лапичките им. Ако са от дребните породи - обличайте ги, преди излизане на разходка.

Може да им давате по 1 чаена лъжичка мед директно в устата. Масажирайте гръдния кош и крайниците. Ако домашният любимец е дребосък, просто го гушнете.